Condensvorming aan geïsoleerd panelenplafond: hoe krijg je het en hoe vermijd je het?
Condensvorming op plafonds
In geconditioneerde ruimten is de relatieve luchtvochtigheid zeer belangrijk. Een te lage relatieve luchtvochtigheid geeft kans op uitdroging van de opgeslagen producten. Een te hoge relatieve luchtvochtigheid geeft kans op ijsvorming op de verdamper van de koelinstallatie en condensvorming in de ruimte.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit inspecteert voedselverwerkende bedrijven in de voedingsindustrie. Daarbij kijkt ze ook naar het inspectieonderdeel hygiënische inrichting. Bijvoorbeeld naar de aanwezigheid van schimmels en bacteriën op wand- en plafondoppervlakken. Dit ontstaat door condensvorming in en rond de geconditioneerde ruimte. Als vochtige lucht in de vorm van dauw langdurig neerslaat op de wand- en plafondoppervlakken, dan krijgen deze geen kans om te drogen.
Oorzaken en oplossingen
Wat kan de oorzaak zijn van condensvorming aan geïsoleerde plafonds?
De luchtvochtigheid binnen in de ruimte wordt niet goed genoeg beheerst.
Dit kan bijvoorbeeld komen omdat de procesapparatuur te veel of te lang warmte afstoot of lucht met hogere RV. Om condensvorming tegen te gaan, dient men de conditie van de lucht in een ruimte zoveel mogelijk te reguleren. Dit vergt een nadere toelichting die te lezen is in ons E-book “De strijd tegen schimmels”.
De luchtvochtigheid boven de geconditioneerde ruimte wordt niet goed genoeg beheerst.
De ruimte die zich bevindt boven op het plafond en onder het dak dient afdoende te worden geventileerd om condensvorming tegen te gaan. U dient de vrije hoogte zo groot mogelijk te houden om effectief te kunnen ventileren.
In de plafondconstructie zijn niet voldoende thermische scheidingen of dampremmende lagen voorzien om eventuele condensatieproblemen als gevolg van temperatuurverschillen te voorkomen. Dit kan te maken hebben met een niet dampdichte afwerking van een plafond aan de niet zichtbare bovenzijde. Je dient de ruimte tussen de stuiknaden van de plafondpanelen op te vullen met hoogwaardig polyurethaanschuim. Vervolgens dicht je dit af met een stalen afdekstrip en kit. Hiermee creëer je een dampdichte plafondconstructie (zie foto). Naast de bovenvermelde punten kunnen er nog meer oorzaken verband houden met ongewenste condensvorming. De situatie kan altijd het beste worden beoordeeld aan de hand van een onderzoek ter plekke.
In het E-book 'Plafondophangingen voor isolatiepanelenplafonds' tonen wij met details en foto's voorbeelden van een dampdichte bevestiging van een geïsoleerd plafond. Vraag hieronder het E-book aan.
This site is registered on
wpml.org as a development site.