Vrieshuis ontdooien of uitzetten? Waar let je op?
6 tips waar je op moet letten.
Een vrieshuis dient voor invriezen en vriesopslag. Een vrieshuisbedrijf doet natuurlijk veel meer: ontdooien, ompakken, sorteren... Maar het vrieshuis zelf, bouwen wij éénmalig om op vriestemperatuur te brengen en daarna te handhaven.
Bij het hele vrieshuis ontdooien en daarna opnieuw opstarten bestaat een grote kans op complicaties. Als gevolg hiervan kunnen damplekken ontstaan of het scheuren van wanden. Ook het nat reinigen en nadien weer opstarten kan grote problemen veroorzaken door het opvriezen van de vloer of ijsvorming in de constructie.
Het is aan te bevelen om de condities waarop de bouwschil is afgestemd zo lang mogelijk in stand te houden.
Maar soms noodzaakt de situatie dat je een vrieshuis toch moet laten ontdooien. Waar moet je in dat geval op letten met het oog op de waarborging van de kwaliteit van de thermische bouwschil?
Vrieshuis ontdooien: 6 tips voor de isolatiebouw
Tip 1: Regel het proces van ontdooiing of opwarming geleidelijk in zodat de isolatiebouw geen grote drukverschillen moet weerstaan als gevolg van grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten de vrieshal. De duur van dit proces is afhankelijk van de grootte van het vrieshuis. Let hierbij vooral op de vloer. Het opwarmen van de vloer tot normale temperatuur neemt langere tijd in beslag.
Tip 2: Zorg dat niet een te groot volume warme lucht tegelijk in de cel komt. Daar waar deze zich vermengt met de al aanwezige koude lucht, zal condensvorming en vochtophoping plaatsvinden.
Tip 3: Laat de randverwarming van de deuren aan staan tot er een temperatuur boven 0 graden is bereikt in de cel.
Tip 4: Laat bij een vriescel de overdrukventielen aan staan om de drukverschillen te vereffenen.
Tip 5: Vriestunnels en ander soort vrieskamers moeten wel regelmatig worden ontdooid en weer opgestart. Dit soort isolatiebouw behuizingen zijn daar dan ook beter op ingesteld met een ontwerp op maat en een montagewijze die is toegespitst op het gebruik en het onderhoud.
Tip 6: Neem vooraf te allen tijde contact op met één of meerdere specialistische bedrijven die u hierbij kunnen helpen. Deze gegevens zijn adviserend zonder garantieovername. De gegeven aanwijzingen voor de verwerking moeten aan de omstandigheden van het moment worden aangepast. Overtuig u er zelf steeds van, door de proef op de som te nemen, zodat mislukkingen, waarvoor wij niet garant kunnen staan, vermeden worden.
gepubliceerd - november 2017
This site is registered on
wpml.org as a development site.