Hieronder vindt u een overzicht van veel gestelde vragen en bijbehorende antwoorden. Mocht uw vraag hier niet tussen staan neemt u dan contact met ons op en wij helpen u graag verder.
Zeker bij het bouwen van een vriescel, is het creëren van een dampdichte isolatieschil cruciaal. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, kitten we de binnenzijde van een vriescel echter niet dampdicht af. Wat is de reden hiervan?
Bij een industriële vriescelbouw streef je naar een koudebrugvrije isolatiebouwconstructie.
Het verschil in luchttemperatuur tussen binnen en buiten de cel is groot. Zeker in de zomer.
Met behulp van beproefde bouwmaterialen en bouwdetails, bouw je een dampdichte isolatieschil op een daarvoor geschikte constructie. Maar aan welke kant moet de vriescel dampdicht zijn afgewerkt? En toch is er altijd wel sprake van enige mate van vocht in en om de ruimte van een vriescel. Hoe komt dat? Daarvoor is enige uitleg van de wetten der natuur vereist.
Vocht in een ruimte ontstaat vaak door condensatie van de lucht. Precies daar waar de warme lucht in contact komt met de koude (vochtige) lucht. Dit punt noemen we het dauwpunt.
Condensatie wordt zoveel als mogelijk vermeden door te voorkomen dat de warme lucht in aanraking komt met de koude lucht in combinatie met een goede isolatiebouwconstructie. Dit is van cruciaal belang. Zeker als het temperatuurverschil van de lucht tussen binnen in een vriescel en de lucht daarbuiten hoog oploopt. Bijvoorbeeld in het zomerseizoen.
In een vriescel duikt de temperatuur naar beneden. Soms tot wel minus 30 tot 50°C! Bij deze temperaturen ontstaat er zeer snel condensatie en bevriezing van vocht in de lucht. Bij inbreng van de warmere te bewaren goederen en door het openen en sluiten van deuren ontstaat er (plaatselijk) een hogere relatieve vochtigheid in de vriescel. Het dauwpunt wordt bereikt middels condensvorming op de oppervlakten van de vriescelwanden en plafonds. U kunt dit proces van condensatie in hoge mate tegengaan met koeltechnische regelapparatuur maar bijna nooit voor 100% uitsluiten.
U kunt wél voorkomen dat het dauwpunt van deze condensatie zich permanent in de isolatieconstructie gaat nestelen. Dit doen wij door de vriescel aan de warme buitenzijde van de isolatie af te kitten. De reden dat de binnenzijde van de vriescel niet dampdicht moet zijn, is om het vocht dat in de isolatie zit te laten diffunderen naar binnen toe. Dit vocht kan bijvoorbeeld resterend vocht zijn dat door een regenbui tijdens de bouw hierin is geraakt. Zouden we aan de koude binnenzijde een barrière aanbrengen in de vorm van een kitnaad, dan verhinder je dat. Omdat we vriescellen altijd aan de warme zijde afkitten (daar is de hoogste dampdruk) zou vocht opgesloten kunnen raken als we de binnenzijde ook zouden afkitten. Je hebt dan vocht opgesloten in je paneel wat gaat bevriezen. Het gevolg is vorstschade.
FM Approvals-certificering is een hooggekwalificeerd internationaal keurmerk dat ervoor zorgt dat producten die ontworpen zijn voor gebruik in commercieel vastgoed voldoen aan de strengste kwaliteits-, technische integriteits- en prestatienormen.
Het FM Approvals-keurmerk wordt uitgegeven door FM Global Group. Deze verzekeraar begeleidt klanten wereldwijd op het gebied van preventie, doet heel veel aan brandtesten, ontwikkelt richtlijnen voor preventie en neemt audits af. Met name in de verzekeringswereld heeft het keurmerk een reputatie voor toepassing van brandveilige bouwmaterialen. In Europa is het FM Approvals-keurmerk nog niet opgenomen in de regelgeving. Maar veel opdrachtgevers kiezen vanwege de verzekering toch al voor dit veel strengere keurmerk.
Vanaf 2019 levert Roma Dämmsysteme vanuit de fabriek in Buttenwiesen (Dl.) al haar sandwichpanelen standaard voorzien van het keurmerk FM Approvals klasse 4880 (binnenwanden) 4881 (buitenwanden) en 4471 (dakpanelen). Dit verzekert u ervan dat de productie van geïsoleerde wandpanelen onder kwaliteitscontrole staat om te blijven voldoen aan de hoogste eisen voor mechanische weerstand en brandgedrag.
Eind 2019 heeft Roma Dämmsysteme een succesvolle audit ondergaan voor FM-Approvals klasse 4882 op haar PIR-isolatiepanelen type P voor wand en plafond en type M voor wand.
Enkele projecten waarbij louter Roma-sandwichpanelen met FM Approvals zijn toegepast:
Nee, Roma produceert, levert en monteert vanuit de eigen fabriek en met eigen projectteams. We doen dit voor de isolatiebouw van geconditioneerde ruimten zoals koelcellen, vriescellen, koelhuizen en vrieshuizen exclusief de koelinstallatie. Het leveren of installeren van koel-, verwarming- verlichting- en andere (elektrische) installatietechnische apparatuur behoort niet tot onze activiteiten. Koeltechniek is een activiteit en expertise die koudetechnische installateurs verrichten. Wel bouwt Roma isolatiesystemen in opdracht van en in samenwerking met koudetechnische installatiebedrijven, (hoofd)aannemers of rechtstreeks voor eindgebruikers.
Roma Products levert niet uit voorraad. Wel leveren wij aan klanten bedrijfsdeuren met standaard afmetingen. U kunt bij ons ook maatwerk geïsoleerde bedrijfsdeuren laten produceren. Wij produceren en assembleren zelf de deurbladen en kozijnen prefab voor de montage op locatie.
Het bouwen van een koelcel, vriescel of andere geconditioneerde ruimte is een specialisme. Inventarisatie is hierbij een vereiste.
Bent u op zoek naar meer informatie over isolatiesysteembouw voor een koelcel of vriescel of andere geconditioneerde ruimte? Vraag de gratis tips aan.
Kijk vóóraf bij een verbouw of nieuwbouw goed naar de interne logistiek. Stel u zelf vragen:
Maak op basis van de antwoorden een bewuste keuze: waar én welke bedrijfsdeuren u toepast.
Vaak zijn er nog meer factoren van belang of een combinatie van eisen en wensen wat de juiste complexer maakt. Roma Products helpt u bij het maken uw keuze.
Alles onder één dak pakket: één totaalconcept, met één aanspreekpunt, inclusief garanties en onderhoud
De isolatiesysteembouw projecten in behandeling starten met een voorbereidingfase van meestal 6 weken. Deze fase gebruiken wij voor het tekenwerk, bestellingen van de isolatie- bouwmaterialen en productie van bedrijfsdeuren en zetwerk in onze fabriek.
Afhankelijk van het soort project, de grootte en de montageplanning, is deze voorbereidingstijd variabel. Een goede voorbereiding, doordachte planning en korte lijnen met ons eigen projectteam levert u meer rendement op. U vermindert de doorlooptijd van uw project en voorkomt onnodige meerwerk kosten.
Nee, wij leveren geen (2e-hands) isolatiepanelen voor projecten aan andere isolatiebouwbedrijven of particulieren. Wij zijn geen isolatiebouwmaterialenhandel maar een aannemer voor de complete isolatiebouw. Onze organisatie is geheel ingericht op de combinatie van levering inclusief montage van eigen merk isolatiebouwmaterialen voor isolatiebouw projecten.
Zijn isolatiepanelen met een isolerende kern met PIR, PUR of steenwol, ook wel sandwichpanelen genoemd,
geschikt als bouwmateriaal voor droogkamers?
De temperaturen in deze kamers kunnen oplopen tot boven de 90˚C. Isolatiepanelen zijn niet geschikt voor langdurige belasting met zeer hoge temperaturen in de droogkamers.
Isolatiepanelen zijn geschikt voor een permanente temperatuur van -50˚C tot maximaal 70˚C en een incidentele piekbelasting van 80˚C.
Een mogelijkheid is om afhankelijk van de specifieke situatie te overwegen of een isolatiepaneel met een gecombineerde kernsamenstelling (PIR, steenwol of anders) een oplossing kan bieden. Naast de frequentie en duur van de temperatuurbelasting is ook de verspreiding van de ingeblazen lucht van belang. Een andere mogelijkheid is dat men de verbindingen tussen de isolatiepanelen onderling vast last. Zo ook de aansluitingen met andere wanden, plafonds en vloeren. Of door-en-door bevestigen met extra staalplaten zodat de deklagen niet volledig los kunnen komen van het kernmateriaal.
Het gasdicht concept. Wat is het idee achter een ULO-cel?
Het creëren van optimale condities in de koelcel om het fruit lang te bewaren, zodat de consument het hele jaar door vers fruit kan consumeren met een lekkere smaak.
Wat is nu precies een Ultra Low Oxygen (ULO)-cel?
Simpel gezegd is een ULO-cel een gasdichte koelcel opgebouwd uit isolatiepanelen. De verlaging van de zuurstof en de verhoging van de CO2 waarde noem je CA-bewaring. Bewaren bij een zeer laag zuurstofpercentage noem je ULO-bewaring.