Beloopbare plafonds in de sandwichpanelenbouw

Terug

Beloopbare plafonds in de sandwichpanelenbouw

Een mix van kwaliteit én veiligheid

Beloopbare plafonds in de sandwichpanelenbouw roepen regelmatig vragen op. Wat is er mogelijk? Hoe kunnen we het veilig monteren? We willen kwaliteit én veiligheid. Houdt dit verband met elkaar? Zo ja, waar begint dat dan eigenlijk? In de montagefase als de monteur het werk maakt? Of als de projectleider organisatorische maatregelen neemt? Of als andere partijen vragen stellen in de ontwerpfase, of in de fase van de aanneming, realisatie- tot ingebruikname- en onderhoud?

Waar begint kwaliteit en veiligheid?

De kwaliteit en veiligheid van beloopbare plafonds, klein of groot, begint al bij de eerste gedachte over een ontwerp. Onderaannemers komen vaak pas in beeld als het ontwerp van een project al in een ver gevorderd stadium is. Of zelfs als het gebouw er al staat en er geen grote aanpassingen meer mogelijk zijn. Als onderaannemers eerder aan tafel zitten met adviseurs en opdrachtgevers, kunnen ze meedenken in preventieve veiligheidsvoorzieningen voor monteurs en voor installateurs die na hen volgen. Ook meedenken in de finetuning van een project zorgt voor een hogere kwaliteit van het ontwerp en het uiteindelijke resultaat.

Inpandige koelcellen met grote plafonds bouwen?

Bij de grote projecten wordt er over de veiligheidsaspecten die komen kijken bij het inpandig bouwen van koelcellen met grote plafonds vaker in een vroegtijdig stadium nagedacht. Ontwerpers houden rekening met installatiewerk en onderhoud. Installateurs zijn hier ook een stuk stringenter in. Maar zelfs hier worden de onderstaande aandachtspunten toch vaak pas als sluitpost in een ontwerp meegenomen. Dit gebeurt vooral als al deze onderdelen en installaties voor de koelcellen separaat uitbesteed worden:

  • werkhoogte
  • randbeveiliging
  • valgevaar in tussenruimtes tussen plafond en buitengevel
  • toegang tot plafond. Vluchtweg van een plafond.

  • plafondophanging sandwichpanelen

    Welke veiligheidsvoorzieningen moet je aanbrengen?

    De volgende veiligheidsvoorzieningen dien je in de ontwerpfase al mee te nemen voor de montage en het afwerken van grotere sandwichpanelenplafonds:

  • werkhoogte (vrije hoogte bovenzijde plafond/onderzijde dakconstructie)
  • (nood)verlichting of permanente verlichting
  • permanente toetreding naar plafonds en vluchtwegen van plafonds
  • (rubber)looppaden
  • vrije ruimte tussen celblok en gevel
  • randbeveiliging, ook voor veilig onderhoud aan installaties tijdens de gebruiksfase
  • aanlijnpunten
  • compacte leidingtracés i.p.v. woud van leidingen

  • Hoe verhoog je de kwaliteit van beloopbare plafonds tijdens de montage?

    Een cruciale factor is dat men de plafonds op een veilige en kwalitatief juiste manier monteert, isoleert én dampdicht afwerkt. Dat kan alleen als we boven op het plafond overal goed en veilig bij kunnen om de juiste afwerkkwaliteit voor de juiste toepassing te garanderen. Uiteraard moeten de randvoorwaarden zoals hierboven beschreven dan ook goed zijn.

    Tijdens de bouwfase lopen veel installateurs dagelijks op het plafond. Dan kan er delaminatie van de bovenplaat ontstaan. Juist dan is bescherming van het plafond noodzakelijk. Zeker op plaatsen waar de (tijdelijke) trap staat die toegang biedt op het plafond.

    Zo zie je dat veiligheid en kwaliteit zeker onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

    Overig Blog/Nieuws

    gepubliceerd - juni 2019

    This site is registered on wpml.org as a development site.