Bouw museum depots erfgoed Gent

Terug

Bouw museum depots erfgoed Gent

Museum depots centraliseren

Stad Gent heeft haar erfgoedobjecten en museumstukken verspreid opgeslagen op meerdere locaties. De opzet is om de her en der verspreide erfgoedstukken in één gebouw te verzamelen. Na een zoektocht van enkele jaren is voor het plan gekozen om een deel van het erfgoed te huisvesten onder de Ghelamco Arena. In opdracht van Helicon Conservation Support bouwt Roma Projects museum depots om het Gentse erfgoed onder de juiste condities te bewaren.

Helicon Conservation Support

Depot condities

De ondergrondse ruimte kan uitstekend dienen om de kunstwerken te bewaren. Er valt geen licht binnen. Het wordt goed beveiligd, is trillingvrij en met technische ingrepen ingericht om aan de strenge klimatologische eisen te voldoen. In de winter worden de depots op minimaal 14 °C gehouden. In de zomer is de verwachting dat 20 °C nauwelijks overschreden wordt.
In de nieuwe locatie voor opslag van het erfgoed, zijn 3 klimaatzones te onderscheiden:

 • depotzone (luchtdicht, dampdicht, collectie bepaalt de Relatieve Vochtigheid)
 • gangzone (verwarmd met luchtverwarming, geventileerd)
 • omliggende zone (ongeconditioneerd, geventileerd, extra vrije koeling in de zomer)

 • Integrale aanpak

  Helicon Conservation Support is in de arm genomen voor de opdracht van het ontwerp, de bouw, inrichting en verhuizing uit alle Gentse museum depots. Om het behoud ook op een financieel verantwoorde manier te kunnen doen, streeft Helicon naar een integrale aanpak. Zij stellen vast welke risico's in een bepaalde situatie belangrijk zijn en in welke volgorde van prioriteit zij moeten worden aangepakt. Bij deze integrale aanpak werkt Helicon met vaste partners die er al in een vroeg stadium bij worden betrokken.

  koelschuifdeur type KSD-1110 80 zijkant

  Schuifdeur serie 1110

  Bouw museum depots

  Indien een klant kiest voor bouw museum depots in eigen beheer, dan hanteert Helicon haar duurzaam bouwconcept. Net als in de leer van de Trias Energetica is er in dit concept prioriteit voor het beperken van de energiebehoefte die nodig is voor instandhouding van de condities in temperatuur en RV. Directeur Wouter Hijnberg van Helicon: “De essentie van conserveren is het dichtmaken van een ruimte, een blikje of een pot. Van dat principe maken wij gebruik. Wij voorkomen met onze bouwmethodiek al dat het vochtgehalte van de voorwerpen verandert, door muren te bouwen van isolatiebouwmateriaal dat niets doorlaat.”

  Voor Roma Projects is het van belang dat de luchtdichtheid in de opslag depots wordt verhoogd door de kieren te dichten en dat het vrij blijft van stof of vocht door de schoonmaak van de bovenliggende tribunes. Roma Projects bouwt de wanden en plafonds met haar zwaar isolerende sandwichpaneel P en het brandwerende steenwol sandwichpaneel FP. Beide typen panelen zijn FM-Approved. Voor de doorgangen van de opslagruimten is de keuze gevallen op bedrijfsschuifdeur type KSD/1110-80. Deze deur is speciaal voor bedrijfsruimten met lichte temperatuurcondities en gemakkelijk te bedienen.

  isolatiepaneel P laybrintverbinding

  Isolatiepaneel P

  Isolatiepaneel FP / FP+

  Enkele projecten waarbij Helicon Conservation Support en Roma Projects samenwerken in bouw museum depots voor bewaring van cultureel erfgoed:

 • Dutch Conservation Center
 • Centraal Museum Utrecht
 • Museum Jan Cunen
 • Stedelijk Museum Breda
 • Erfgoed depot Gent

 • Overig Blog/Nieuws

  gepubliceerd - augustus 2017

  This site is registered on wpml.org as a development site.