Geconditioneerde ruimte is oké met juiste RV

Terug

Geconditioneerde ruimte is oké met juiste RV

In een geconditioneerde ruimte is de relatieve vochtigheid belangrijk voor de houdbaarheid van voedselproducten. Hoe creëer en beheers je de juiste RV?

Oktober 2016. De vakantie is voorbij. Er is nog zon, maar ook veel regen op komst. Buiten was het warm, vochtig en klam. De relatieve vochtigheid (RV) is ruim boven de 90% bij een temperatuur van boven de 23º C. Een ideale situatie voor schimmels, bacteriën en allerlei ongedierte zoals fruitvliegjes die hun kans grijpen.

Vooral in de steden waar ze het afval gescheiden ophalen, lijkt de afvalcontainer van binnen meer op een insectenhotel. Zeker als deze eens in de 2 weken wordt geleegd. Zeer irritant en schadelijk voor je gezondheid.

Staat van geconditioneerde ruimte

Het verhaal van de container toont wat er gebeurt in een geconditioneerde ruimte in slechte staat; in een mum van tijd gaan groenten, fruit en etensresten verrotten. De container verandert in een broeinest voor fruit- en blauwe vliegen en ander gespuis. Hiermee blijkt maar weer eens hoe handhaving van optimale condities een must is voor de houdbaarheid van een product.

Relatieve vochtigheid

Gelukkig worden de meeste levensmiddelen onder de juiste condities opgeslagen, getransporteerd en uitgestald. Iedereen weet wel dat de juiste temperatuurbeheersing van belang is. Maar hoe zit het met de relatieve vochtigheid van de lucht in de ruimte? Hoe beheers je dit eigenlijk?

Dampdichtheid

Om dit op efficiënte wijze te realiseren is niet alleen de adequate isolatiewaarde van de geconditioneerde ruimte van belang, maar nog meer de dampdichtheid van de bouwschil. Voor handhaving van de juiste relatieve vochtigheid moet je ook rekening houden met de frequentie van het openen van een doorgang. Dit heeft effect op hoe hard de koelinstallatie moet werken om de vereiste condities op een aanvaardbaar niveau te houden. Zo krijgen schimmels en bacteriën geen kans.

Het schoonhouden van de omgeving tot aan de afvalstroom verkleint ook de kans, maar dit alleen zal niet kunnen voorkomen dat deze lastpakken zo hun kans grijpen en overlast blijven veroorzaken!

Wilt u meer weten over het creëren van dampdichtheid?
Download het Roma E-book “Dampdichtheid bepaalt de kwaliteit van isolatiebouw”.

Overig Blog/Nieuws

gepubliceerd - september 2016

This site is registered on wpml.org as a development site.