Isolatiebouw project in de mix of helemaal nix?

Terug

Isolatiebouw project in de mix of helemaal nix?

Isolatiebouw project: wat komt er allemaal bij kijken?

Uit ervaring weet ik dat er nogal wat vragen om de hoek komen kijken bij een isolatiebouw project? Hoe los je deze op? Eén van mijn taken als verkoopadviseur in rayon Zuid-Nederland en België, is het beoordelen van nieuwe (aan)vragen voor een isolatiebouw project. Ik beoordeel dan of het bouwproject technisch en economisch gezien bij Roma Projects past en hoe dit in elkaar steekt. Dit kan een ontwerp met mankementen voorkomen, oftewel een ontwerp van 'nix'! Aan de hand van deze beoordeling ga ik de aanvraag nader analyseren en met de collega calculator aan de slag om een offerte te maken.

De uitdaging: koudebrugvrij in de mix of helemaal nix?

Dan begint de grootste uitdaging; is het ontwerp een goede mix van geconditioneerd bouwen of is het helemaal nix? Dit klinkt vaag of vervelend maar eigenlijk komt het neer op: heeft de aanvrager in de ontwerpfase goed nagedacht over een thermische en koudebrugvrije gebouwschil? Een condensvrije isolatiebouw? Sommigen zeggen: “gewoon doen” en aanbieden wat er staat. Maar ik vertrouw toch liever nog altijd op onze kennis van de condities en ga eerst met de aanvrager in gesprek.

Een koudebrugvrij ontwerp, waar praten we dan over?

Dan praten wij in onze bouwmethodiek over twee verschillende ontwerpvarianten;

 • Vries- of koelhuis; de gevel sandwichpanelen vormen een directe scheiding tussen buiten en binnen.
 • Vries- of koelcel; de sandwichpanelen worden los van de buitenschil aan de binnenzijde geplaatst.

  Ik ben van mening dat je deze 2 varianten niet door elkaar heen kunt toepassen. Hiernaast voeren wij in onze bestudering van het ontwerp geheel gratis en vrijblijvend een check uit op een aantal criteria en details die wel of niet kloppen.

 • Afwegingen voor een koudebrugvrij ontwerp

 • Doorlopende staalconstructies? Dus koudebruggen en kans op condens in (koker) kolommen.

 • Foodcare afwerken van liggende stalen onderdelen van constructies?

 • Foodcare afwerken naden tussen gevelpanelen en constructies?

 • Gaat het straks wel goed als gevelpanelen tot onderzijde plafond een scheiding vormen in een geconditioneerde ruimte en boven plafonds in een ongeconditioneerde omgeving?

 • Moeten gevelpanelen na-geïsoleerd worden als deze bovendaks doorlopen?

 • Hoe detailleren we de wandaansluitingen en vloeraansluiting van de gevelpanelen? Moet deze aan de binnenzijde ook bestand zijn tegen een reinigingsproces?

 • Zijn er WBDBO-brandeisen gesteld aan de geconditioneerde gevelpanelen? Kom ik dan wel uit met de gekozen dikten van de panelen? Sluiten er panelenplafonds aan op brandwerende wanden? Steunen deze af op de wand?

 • doorlopende staalconstructie in koelmagazijn

  Zomaar een paar vragen die komen kijken bij een koudebrugvrije isolatiebouw. Hoe lossen we dit op? Aarzel niet en ga samen met ons in een ontwerpstadium eens rond de tafel zitten.

  gepubliceerd - november 2017

  This site is registered on wpml.org as a development site.