Luchtdicht Bouwen

Terug

Luchtdicht Bouwen

De grote verwarring tussen luchtdicht en dampdicht bouwen. Weet u het?

Luchtdicht bouwen betekent het afdichten van alle ongewenste openingen in een gebouw om ongecontroleerde luchtstromen te voorkomen, zowel van buiten naar binnen (infiltratie) als van binnen naar buiten (exfiltratie). Dit bevordert de controle over vocht en voorkomt energieverlies. Het is essentieel dat de luchtdichtheid aan de warme zijde van de buitenste constructie wordt geplaatst om condensatie te voorkomen. Luchtdicht bouwen is een cruciaal aspect van passief bouwen, wat leidt tot energiezuinige en comfortabele gebouwen door gecontroleerde ventilatie te onderscheiden van ongecontroleerde luchtlekken.

Luchtdicht bouwen met een volledig gesloten dampremming is, naast de hoge isolatiewaarde van het paneel, om een aantal redenen belangrijk:
- vermindering energieverlies. Doordat er geen luchtlekken meer aanwezig zijn in de dampremming van de gebouwschil worden ongewenste luchtstromen voorkomen. De lucht die binnenkomt hoeft dus niet steeds opnieuw afgekoeld te worden, iets wat veel energie kost.
- voorkomt vochtproblemen. Door condensatie wanneer de constructie niet luchtdicht is, stroomt vochtige lucht de uitwendige scheidingsconstructie in. Op een koude ondergrond kan deze warme (buiten)lucht gaan condenseren. Dit leidt veelal tot schade en verminderd de levensduur van het paneel.
- verder is luchtdicht bouwen beter voor: het comfort in het gebouw, behoud van de constructie, geluidwering, brandwerendheid, geurhinder en steriliteit.

Luchtdicht bouwen vraagt aandacht, vakmanschap en kwalitatief goede materialen.

BREEAM-NL

Voor het behalen van een BREEAM-NL certificering leveren wij onder andere een bijdrage in het behalen van punten op de luchtdichtheid van het gebouw. (dit naast de isolatiewaardes, certificaten, afvalverwerking en transporten).

Meer weten over bouwen met een BREEAM certificaat?

ULO bewaring

ULO-bewaring staat voor Ultra Low Oxygen-bewaring. Bij deze bijzondere bewaarmethode wordt een zeer laag zuurstofgehalte in de cel gehandhaafd en het CO2-gehalte verhoogd. Deze bewaring vindt plaats in gasdichte bewaarcellen en wordt onder meer toegepast bij het langdurig bewaren van met name fruit maar ook in toenemende mate voor groentes en ook bij vers vlees.
Om het zuurstof- en CO2-gehalte te waarborgen moeten de cellen gasdicht worden afgewerkt.
De cellen (m.u.v. gangcellen) worden op gasdichtheid getest.

Meer weten over onze ULO cellen?

Wat betekent luchtdicht bouwen voor en met Roma?

Roma bouwt nagenoeg altijd geconditioneerde ruimte met koel of vriestemperaturen en dient derhalve aan de warme (buiten)zijde een dampscherm aan te worden gebracht om condensvorming in het isolatiepakket te voorkomen.
Onze sandwich isolatiepanelen met staalplaat afwerking zijn in het vlak uit zichzelf volledig luchtdicht. De uiteindes en aansluitingen met andere panelen, sparingen e.d. zijn dat niet en zullen moeten worden afgewerkt om een luchtdicht geheel te creëren.

Meer weten over hoe u luchtdicht kunt bouwen met onze oplossingen voor deze afwerkingen? Neem contact op met een van onze verkoopadviseurs.

Overig Blog/Nieuws

Gepubliceerd - oktober 2023

This site is registered on wpml.org as a development site.