Ultra Low Oxygen-cellen (ULO) voor o.a. opslag van fruit

Terug

Ultra Low Oxygen-cellen (ULO) voor o.a. opslag van fruit

Het gasdicht concept. Wat is het idee achter een ULO-cel?

Het creëren van optimale condities in de koelcel om het fruit lang te bewaren, zodat de consument het hele jaar door vers fruit kan consumeren met een lekkere smaak.

Wat is nu precies een Ultra Low Oxygen (ULO)-cel?

Simpel gezegd is een ULO-cel een gasdichte koelcel opgebouwd uit isolatiepanelen. De verlaging van de zuurstof en de verhoging van de CO2 waarde noem je CA-bewaring. Bewaren bij een zeer laag zuurstofpercentage noem je ULO-bewaring.

De situatie in de ULO-cel is naar gelang de fruitsoort en het ras als volgt:

  • koeling met temperaturen die variëren van -2 ºC tot 5 ºC
  • terugbrengen van het zuurstofgehalte (O2) tot 1,2%
  • de CO2 waarde neemt toe tot maximaal 4%

    Het proces van beheersing van deze condities gaat als volgt:

  • via een meet- en regelkast worden zeker drie keer per week monsters van de cellucht genomen om de RQ te bepalen en het zuurstofgehalte, indien nodig, automatisch te corrigeren.
    - Is de zuurstofwaarde te laag, dan slaat een beluchtingsventilator aan. Is dit te hoog, dan wordt stikstof de cel in gespoten met een stikstofgenerator.
    - Is het stikstofgehalte CO2 te hoog, dan zet men de CO2 scrubber aan die de lucht in de koelcel hiervan ontdoet.

  • Om vochtverlies zoveel mogelijk te beperken wordt geadviseerd om het fruit bij een hoge luchtvochtigheid van 90-95% te bewaren. Het gehele proces zorgt er voor dat de ademhaling van het fruit vertraagd wordt. Het CA of ULO-proces noemt men dan ook wel het fruit in slaap brengen.

    Slaap via Controlled Atmosphere (CA) en Ultra Low Oxygen (ULO)

    Na de pluk kun je o.a. appels en peren doorgaans een week bewaren. Koeling verlengt de levensduur hooguit twee maanden. Als de ULO- en CA-techniek wordt toegepast, kunnen we dit verlengen. Dit betekent dat ze nauwelijks nog ademen en wel een half jaar tot één jaar te bewaren zijn. Via Controlled Atmosphere (CA) kunnen we het CO2 gehalte desgewenst verhogen.

    Coma via Dynamic Controlled Atmosphere (DCA)

    Dankzij Dynamic Controlled Atmosphere (DCA) is het fruit nóg langer te bewaren. Dit gebeurt door continu meting van o.a. zuurstof- en CO2 waarden, en alcohol als indicator voor aanstaande fermentatie (gisting) om dit vervolgens automatisch bij te sturen. Zuurstofpercentages lager dan 1% zijn geen uitzondering. Er komt geen chemische stof aan te pas. Nog een duurzaam voordeel van DCA is, dat u zo ca. 20% in koelkosten kunt besparen. Dit komt omdat de appels en peren in coma minder warmte produceren dan in slaap.

    De fysieke gevaren en veiligheidsmaatregelen van een ULO-cel

    Gevaren:

  • Verstikkingsgevaar
  • Valgevaar van bovenop de ULO-cel door het inspectieluik

  • Veiligheidsmaatregelen:

  • Duidelijke waarschuwingsticker in meerdere talen
  • Lichtsignalen
  • Traliebeveiliging ULO-inspectieluiken
  • Speciale vergrendelingen van de schuif- en hefdeuren

  • De Nederlandse Fruitteelt Organisatie heeft een protocol gemaakt voor ULO-bewaring & Celcontrole. Hierin staan de richtlijnen voor het werken in en om ULO-cellen verwoord en hoe het beste monsters uit de cellen zijn te nemen.

    Protocol ULO-bewaring & Celcontrole (pdf)

    Overweegt u te gaan renoveren of heeft u bouwplannen voor een ULO-cel?

    De basis voor optimale condities van een ULO-cel is het streven naar 100% gasdichtheid van de cel. Roma Projects heeft hiervoor het gasdicht concept ontwikkelt. Met isolatiepanelen bouwt Roma de koelcel. De nauwkeurige pasvorm van de isolatiepanelen staat borg voor een waterdampdichte constructie met optimaal sluitende verbindingen. We werken de koelcel dampdicht af aan de “warme” buitenzijde. Zorgvuldig kitten en gasdicht coaten aan de binnenzijde van voegnaden, profielen, doorvoeren van leidingen en afwerking van hoek in wand en plafond doet de rest.

    Met op maat gemaakte gasdichte schuifdeuren en hefdeuren die Roma Products zelf produceert en monteert, kunt u de beschikbare ruimte optimaal indelen. Een gasdichte hef- of schuifdeur, inspectieluik, testbuis en long voor opslag van zuurstofarme lucht, maken het gasdicht concept compleet.

    Voor ingebruikname van de ULO-cel meet Roma de lekdichtheid aan de norm van 0,1 cm² per 100 m³ celvolume.

    Schuifdeur serie 2010

    Overig Blog/Nieuws

    gepubliceerd - december 2016

    This site is registered on wpml.org as a development site.