Sandwichgevel renovatie: mooi of in de plooi ?

Terug

Sandwichgevel renovatie: mooi of in de plooi ?

Wat komt er allemaal kijken bij een sandwichgevel renovatie of gevelbekleding op een sandwichpanelenwand?

Aandacht voor duurzaam, brandveilig, constructief, esthetisch én voedselveilig

Een belangrijke taak als Verkoopadviseur is het beoordelen van de nieuwe aanvragen. Hoe steekt het project technisch gezien in elkaar? Wat zijn de valkuilen? Zijn er mogelijkheden om de eindgebruiker kostenbesparingen aan te dragen? Na ons intake onderzoek, bieden wij een uitgebreid bouwplan aan.
Bij het opstellen van dit plan, zit de grootste uitdaging in de prioriteitsstelling in de mix van factoren:

 • constructief
 • esthetisch
 • duurzaam
 • brandveilig
 • voedselveilig
 • multifunctioneel

 • Uitgangspunt voor een geconditioneerd pand is dat het aan de gestelde eisen voldoet. Thermisch isolerend is bijvoorbeeld niet gelijk aan constructief. De juiste mix vraagt om net een beetje meer aandacht voor detail en oplossingen. We hebben het in de basis over een thermisch functioneel bouwconcept.
  Maar de uitstraling van een bedrijfspand (esthetisch) is zeker van belang. We zien tal van oplossingen uit het esthetisch oogpunt naar voren komen voor een sandwichgevel renovatie. Bijvoorbeeld met een (horizontale-) gevelbeplating over de sandwichpanelen heen gemonteerd. Dit wordt vaak toegepast bij sandwichgevel renovatie.

  Wat zijn risico’s en valkuilen?

  Uiteraard zijn er legio voorbeelden van een gevelbekleding over de sandwichpanelen, maar vergeet niet dat dit extra aandacht vraagt bij de engineering. Een sandwichpanelengevel staat bloot aan diverse weersinvloeden (bijvoorbeeld instraling van zon-, regen en wind) die impact hebben op het gedrag van de achterliggende sandwichpanelen en de constructie.
  Bij een geïsoleerde sandwichpanelengevel moet je het gedrag van het sandwichpaneel zeker niet uit het oog verliezen. De buitenschil (lees buitenste staalplaat) heeft als doel dat het als dampscherm functioneert. Om problemen te voorkomen kun je deze schil dus niet zomaar lukraak doorboren. Of gebruiken als constructie voor de bekleding. Ook het gevaar van delamineren van deze buitenplaat ligt dan op de loer. Delamineren is het loskomen van de stalen buitenplaat van het PIR-hardisolatieschuim. Dit is fabrieksmatig onderling met elkaar verlijmd.

  Sandwichgevel renovatie: hoe moet het dan wel?

  Voorkeur is om de beplating of bekleding te bevestigen aan de achterliggende constructie en niet enkel en alleen aan de sandwichpanelen. Uiteraard kan dit per gevel anders zijn.
  Wij houden van uitdagingen en gaan esthetische wensen zeker niet uit de weg. Als deze maar op het juiste moment in het ontwerpproces worden gesteld en de klant het belang van bovenstaande argumenten mee wil nemen in een ontwerp. Steeds vaker betrekt men ons in het voortraject in een bouwteam. Via een BIM-model brengen we de wensen in kaart. Zo kunnen we de juiste adviezen aandragen en efficiënte oplossingen aandragen.

  Dit vraagt wat aandacht. Maar anders is het straks misschien in eerste instantie mooi, maar liggen achteraf de sandwichpanelen wel in de plooi…..

  Bart Hultermans

  Overig Blog/Nieuws

  gepubliceerd - juli 2018

  This site is registered on wpml.org as a development site.