Sandwichpanelen wanden met optrekkend vocht in natte ruimtes

Terug

Sandwichpanelen wanden met optrekkend vocht in natte ruimtes

In sommige ruimtes werk en reinig je continu met veel water en andere vloeistoffen. Als gevolg van deze natte processen kan het probleem van roestvorming op de sandwichpanelenwanden zich manifesteren. Dit is dan te zien aan de onderzijde bij de wand-vloeraansluiting. De oorzaak en oplossing hiervan houden echter geen verband met de sandwichpanelen zelf maar wel met de detaillering van de vloer-wandaansluiting. Een sandwichpaneel is geen amfibisch bouwmateriaal!

De oorzaak

De wanden in deze vochtige ruimtes zijn meestal op de ruwe betonvloer geplaatst en later is er een afwerkvloer tegenaan gesmeerd. In natte ruimtes kan er na een relatief korte periode al blaasvorming zichtbaar zijn net boven de wand-vloeraansluiting. Juist deze aansluiting verdient aandacht omdat in veel gevallen ook hier de oorzaak ligt van het probleem.

Vocht achter coating en zinklaag

Doordat er, zeker op termijn, geen goede afdichting zit tussen het sandwichpaneel en de vloerafwerking loopt er regelmatig water achter. Het sandwichpaneel staat bijna continu in het water. De kopzijde van een sandwichpaneel heeft altijd een gezaagde kant. Daar is zowel de coating als ook de zinklaag op de staalplaat onderbroken en komt dit in contact met water. Zo kan de staalplaat gaan roesten achter de coating en zinklaag. Als gevolg hiervan komt de roest in de vorm van blaasjes boven de vloer uit en begint de coating af te bladderen. Op dat moment komt de rood verroeste staalplaat in zicht. Vaak wordt dan pas voor het eerst het probleem gemeld.

Roestvorming is een voortschrijdend proces dat steeds verder omhoog gaat. Het verwijderen van deze staalplaat is constructief gezien niet altijd mogelijk. Dan leidt dit tot vervanging van de sandwichpanelenwanden of het opnieuw bekleden ervan.

Voorkomen is beter dan genezen

De bouwkundige verkoopadviseurs van Roma Nederland stellen u vragen en ondersteunen u graag bij de beantwoording en het maken van keuzes in het ontwerp van uw geconditioneerde ruimte. Zij tonen u isolatiebouwdetails voor een wand-vloeraansluiting die optrekkend vocht voorkomt en het beste past in uw situatie.

Hier een aantal zaken om over na te denken in de ontwerpfase:

 • wat is het doel en het gebruik van de verschillende ruimtes en de wanden ertussen?
 • hoe wordt het sandwichpaneel op de betonvloer gemonteerd?
 • wat voor vloerafwerking komt er en is deze geheel waterdicht?
 • komt er een plint waar de vloerafwerking onder wordt aangebracht?
 • worden alle voegen en aansluitingen goed afgedicht met kit?
 • worden deze afdichtingen ook goed gecontroleerd en onderhouden?

 • De oplossing

  Resumé: staan de wanden in vochtige ruimten? Worden deze dagelijks nat gereinigd? Plaats het sandwichpaneel dan altijd boven de waterlijn.

  Overig Blog/Nieuws

  gepubliceerd - februari 2021

  This site is registered on wpml.org as a development site.