Tips om onnodige meerwerkkosten te voorkomen

Terug

Tips om onnodige meerwerkkosten te voorkomen

De uitvoering van een grotere isolatiebouw of vrieshuisproject levert minder meerwerkkosten op als de normale doorlooptijden gerespecteerd worden.

Als Hoofd verkoop binnendienst ben ik verantwoordelijk voor het uitwerken en opstellen van de offertes die Roma isolatiesystemen aanbiedt. Elk jaar behandelen wij honderden uiteenlopende verzoeken van klanten om gratis een calculatie te maken voor een bouwplan van een klein of groot project met een industriële koelcel, koelhuis of de isolatiebouw voor een nieuw DC. Onze verkoop binnendienst verzorgt tevens de administratieve begeleiding van bouwprojecten met isolatiepanelen en koeldeuren waaronder het verwerken van meer- en minderwerk.

Korte doorlooptijden

Bij de behandeling van veel projecten vanaf begin tot eindfase bespeuren wij een trend. Hectiek manifesteert zich steeds meer in de vorm van korte doorlooptijden. Enerzijds komt dit door het uitstellen van beslissingen en anderzijds door een te krappe planning. “Vrijdag opdracht, maandag starten op de bouw” is dan vaak het credo.
Nu zegt menigeen: “Dat is niet onoverkomelijk met de snelle en flexibele sandwichbouwmethode. Bovendien kan een grotere organisatie hier beter mee overweg”.
Een ingeplande en aangehouden voorbereidingstijd biedt echter voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer een beter resultaat en meer financieel rendement. Ga zelf maar na:

 • Je hebt minder ad-hoc beslissingen op detail niveau te nemen, waaraan onvoorziene consequenties
  zijn gekoppeld.

 • Bij een normale doorlooptijd met goedgekeurde tekeningen worden knelpunten vaker vooraf
  gesignaleerd en opgelost.

 • Zowel de opdrachtgever als de panelenbouwer hebben ruimschoots de tijd om alle ins en outs van het project tot in detail af te spreken en voor te bereiden. Dit voorkomt onnodige meerkosten voor de panelenbouwer en voor de opdrachtgever.

 • bouwteam_beste_contractvorm_verminderen_faalkosten

  Tips om de bouwkosten beter te beheersen

 • Informeer vooraf naar doorlooptijden van onderaannemers voor het aanleveren van materialen en tekeningen.

 • Plan de montage (ruwbouw én afwerking) zoveel als mogelijk in 1 aaneengesloten fase. Tijd is geld.

 • Werk in bouwteams. Dit wordt als de meest succesvolle contractvorm genoemd om faalkosten te verminderen volgens onderzoek van Bouwkennis Jaarrapport Nederland 2011/2012 juni 2011 door USP Marketing Consultancy.

 • Overig Blog/Nieuws

  gepubliceerd - februari 2017

  This site is registered on wpml.org as a development site.