ULO-Cellen protocol is aangepast

Terug

ULO-Cellen protocol is aangepast

Het concept van gasdichte bewaring van fruit is ontworpen om de optimale omstandigheden te creëren in een koelcel, om fruit voor een langere periode te bewaren met behoud van smaak en kwaliteit. Een Ultra Low Oxygen (ULO)-cel is een gasdichte koelcel opgebouwd uit isolatiepanelen die speciaal is ontworpen voor deze bewaringstechniek.

In de ULO-cel wordt de zuurstof verlaagd en de CO2 verhoogd om de CA-bewaringstechniek toe te passen. De temperatuur varieert tussen -2 ºC en 5 ºC, terwijl het zuurstofgehalte wordt teruggebracht tot 1,2% en de CO2-waarde maximaal 4% bereikt. Om deze omstandigheden te beheersen worden monsters van de cel genomen en geanalyseerd om de ademhaling van het fruit te regelen.

Na de pluk kun je o.a. appels en peren doorgaans een week bewaren. Koeling verlengt de levensduur hooguit twee maanden. Door het fruit in slaap te brengen door een specifieke techniek verlengt dit de houdbaarheid tot maximaal één jaar. De Controlled Atmosphere (CA)- en Ultra Low Oxygen (ULO)-technieken worden gebruikt om deze bewaring te realiseren. Met de Dynamic Controlled Atmosphere (DCA)-techniek wordt de bewaring nog verder verlengd.

Er zijn echter fysieke gevaren verbonden aan het werken met ULO-cellen, zoals

 • Verstikkingsgevaar.
 • Valgevaar van bovenop de ULO-cel door het inspectieluik.

 • Klik hier voor nieuwe protocol velig werken in en rond ULO-cellen

  Om de veiligheid te waarborgen zijn er veiligheidsmaatregelen zoals duidelijke waarschuwingstekens, traliebeveiliging voor de luiken, speciale vergrendelingen van deuren en lichtsignalen. De Nederlandse Fruitteelt Organisatie heeft een protocol opgesteld om de veiligheid in en rondom de ULO-cellen te waarborgen en om richtlijnen te bieden voor het nemen van monsters uit de cellen.

  Overig Blog/Nieuws

  Gepubliceerd april 2023

  This site is registered on wpml.org as a development site.