Vriescel bouwen in een bestaande bedrijfshal? Roma geeft u 5 tips

Terug

Vriescel bouwen in een bestaande bedrijfshal? Roma geeft u 5 tips

5 tips om ijsbergen en valkuilen te omzeilen

Vriescellen bouwen in een bestaande bedrijfshal heeft Roma Nederland B.V. in haar bestaan al vele malen uitgevoerd. Wilt u een nieuwe inpandige industriële vriescel op de bestaande betonvloer plaatsen die belastbaar is voor stellingen en heftrucks? Leest u dan verder in deze blog met daarin een aantal tips die er wellicht voor kunnen zorgen dat er geen ijsbergen gaan vormen.

Tip 1 - hoe is de opbouw van de nieuwe vloer van de vriescel?

Belangrijk is dat er een geïsoleerde vloer komt op de reeds aanwezige betonvloer. Waarom? Dit vanwege het hoge risico op door- en opvriezen van de bestaande vloer. Hoe ziet zo'n vloer er dan uit bij hogere belastingen? Het is dan noodzakelijk om een extra vloerpakket aan te brengen middels een druklaag met vloerverwarming, een dampremmende folielaag, 2-laagse vloerisolatie, een dampdoorlatende folielaag en een gewapend betonnen bovenvloer. Let op want je creëert al snel een hoogteverschil van minimaal 250 mm tot 400 mm.

Tip 2 - wat is het extra gewicht van de nieuwe vloer met de maximale vloerbelasting?

Het gewicht van de nieuwe vloeropbouw en het gewicht van de palletstelling inclusief pallets: voorzie dat de gehele vloeropbouw dit gewicht aankan. Niet alleen de dekvloer, maar vooral de bestaande betonnen ondervloer, isolatie en fundering moeten voldoende draagkrachtig zijn. Het gewicht van de extra betonnen dekvloer moet niet onderschat worden. De maximale vloerbelasting is afhankelijk van het product en de wijze waarop dat wordt opgeslagen.

Tip 3 - waar moet je op letten bij de oprit naar de vriescelvloer?

Indien er sprake is van een oprit van de bestaande vloer naar de vriescelvloer: is deze voldoende lang om het niveauverschil zonder complicaties te overbruggen? Veel bedrijven hanteren de veiligheidsregel: maximaal 7 graden hellingshoek. Tevens is het raadzaam te overwegen om in de hellingbaan ook een vloerverwarming aan te brengen, zodat er nooit ijsvorming kan ontstaan.

Tip 4 - is de staalconstructie berekend op extra dragende belasting van het plafond?

Maak een voorziening om de plafondpanelen af te hangen aan de bovenliggende (staal)constructie en check of deze is berekend op een extra dragende belasting.

Tip 5 - is de staalconstructie berekend op de ophanging van de verdampers?

De verdampers in de vriescel kunnen niet aan het plafond hangen. Houd er rekening mee dat de installateur de verdampers in de vriescel moet ophangen aan de bovenliggende (staal)constructie.

Overig Blog/Nieuws

gepubliceerd april 2019

This site is registered on wpml.org as a development site.