Nieuwbouw Wilko Fruit

Terug

Nieuwbouw Wilko Fruit

Gaudias Fruits bewaard onder optimale condities

Vanaf 2017 smeedde Wilko Fruit in Breda plannen om te verhuizen naar een nieuwe locatie.
De AGF-groothandel met specialisatie in Europees steenfruit bewaarde haar producten op een gegeven moment op wel 8 verschillende locaties. Ze wilden naar één complete nieuwbouw verhuizen. Om alle handel onder één dak te verwerken, om te pakken en te verkopen. Roma Projects realiseerde de binnenbouw, compleet met zowel haar eigen koelschuifdeuren in combinatie met snelroldeuren en een grote isoroldeur in de verkoopruimte.

Alejandro van der Zwaard, zoon van eigenaar Wilko van der Zwaard, begeleidde voor het eerst de bouw. Hij koos na het gymnasium al snel voor de praktijk in het bedrijf. Als jonge tiener liep hij al mee in de loods en nu jaren later ook in de verkoopruimte. Alejandro: “Aanvankelijk had ik een heel andere richting voor ogen, maar dit bevalt mij toch beter”. Hij schetste samen met zijn vader een grove indeling van het plan op papier. Na vele voorbesprekingen met diverse partijen mondde dit uit in een nieuwbouw op een totale oppervlakte van 8.500 m².

Instelling bewaarcondities per ruimte

Het nieuwe pand telt vier grote cellenblokken, 1 kleiner cellenblok, een verkoop- en een expeditieruimte, inclusief een verdiepingsvloer van 1000 m² voor fustopslag en ompakactiviteiten. In al deze ruimtes zijn de temperaturen afzonderlijk in te stellen om een optimale bewaring van citrus, steenfruit, kruiden, druiven en ander zachtfruit te waarborgen.

De buitenste schil van het gebouw is gerealiseerd door aannemer Willy Naessens. De nevenaannemers zoals Roma Projects werkten rechtstreeks in opdracht van Wilko Fruit. Alejandro van der Zwaard: “Dit vergt overleg met meerdere partijen en extra aandacht voor de samenwerking. Roma viel daarbij op als de meest soepele om samen mee te werken in de uitvoering. Maar we zochten dit keer dan ook een partij waarvan we wisten wat we konden verwachten. We wilden risico’s vermijden en geen tijd kwijt zijn aan discussies”.

Wilko Roma schuifdeur

Isolerende bouwdetaillering belangrijk

Een no-nonsense aanpak die derhalve tot een goed resultaat heeft geleid. Belangrijk daarin is een goede afstemming geweest tussen Roma Projects en deurenleverancier BG Door. Vooral met betrekking tot de isolerende bouwdetaillering ter plekke van de koelschuif- en snelroldeuren.
Bouwkundig verkoopadviseur Bart Hultermans: “Juist daar is het gevaar op ongewenste condensvorming het grootste ondanks koudetechnische- en ventilatiemaatregelen. De Roma-koelschuifdeuren sluiten buiten werktijden de cellen hermetisch af. Maar ook tijdens werktijden, wanneer alleen de snelroldeuren de ruimtes afsluiten, willen we zoveel als mogelijk de condities in elke ruimte afzonderlijk bewaren. Hiervoor vormt een goed isolerende verpakking in de toegangen tussen de ruimtes een basisvereiste. Met goed werkende koudebrugonderbrekingen”.

Wilko Fruit koelcel

Overig Blog/Nieuws

gepubliceerd juni 2019

This site is registered on wpml.org as a development site.