Wilt u zonnepanelen op uw sandwichpanelendak?

Terug

Wilt u zonnepanelen op uw sandwichpanelendak?

Waar moet ik bij nieuwbouw aan denken bij toepassing van zonnepanelen op sandwichpanelen daken?

Duurzaam bouwen wordt in onze bedrijfstak van geconditioneerd bouwen veelvuldig toegepast. Wat willen opdrachtgevers? Een luchtdicht geïsoleerd gebouw. Sandwichpanelen met de hoogste isolatiewaarden. En gebruik maken van de gratis zonne-energie.

Het koelen en vriezen kost nog steeds veel energie. De gratis zonne-energie kan in een aanzienlijk deel van de energiebehoefte voorzien. Koel- en vrieshuizen hebben grote dakoppervlakken. Dit is een ideale locatie om veel zonnepanelen op te plaatsen.

Welke oplossing of welke ontwerp kiest men meestal? Veel opdrachtgevers laten het dak opbouwen met geïsoleerde sandwichpanelen en daar een dakbedekking op aanbrengen. Hiermee bereik je een optimale isolatiewaarde en dampdichtheid op het grootste deel van het buitenoppervlak van je bedrijfspand.

Kloosterboer Cool Port Rotterdam 20180706-7031 copyright Kloosterboer fotopaulmartens

Welke vraag krijgen wij vaak bij onze geconditioneerde isolatiebouw projecten met een sandwichpanelendak? : “Kunnen we ook nog zonnepanelen toepassen op dit dak?”, of “Is mijn dakontwerp geschikt of nog aan te passen voor plaatsing van zonnepanelen?” Het antwoord hier op is afhankelijk van de vraag of de staalconstructie is berekend op deze extra belasting. Tevens de vraag: “Hoe zit het met de belastingen op en de draagkracht van de sandwichpanelen?”.

Het antwoord hierop is dat sandwichpanelen een prima alternatief zijn voor traditionele dakopbouwconstructies. Maar besef wel dat extra belastingen direct op de panelen een grote impact hebben op de draagkracht. Met name op langere termijn! Gelijkmatige belastingen veroorzaken een kruip (doorzakking op langere termijn) van de panelen. De lijnlasten zijn vaak ongunstig als deze in de verkeerde richting van de overspanning liggen. Daarom adviseren wij u op voorhand: afdracht gewicht zonnepanelen en draagconstructie naar de staalconstructie, bevestiging zonnepanelen niet door-en-door, maar via onderlinge bevestiging aan elkaar of ballast.

Ook hier geldt wederom het spreekwoord: bezint eer ge begint! Daarom stel je beter eerst de volgende vragen vooraf in samenspraak met uw architect of adviesbureau:

 • Wat is de dakhelling van het dak en hoe hoog is de dakrand t.o.v. het dak?
 • Welk draagsysteem heb ik nodig voor zonnepanelen op mijn dak?
 • Wat voor dakbedekking wordt er toegepast en hoe wordt deze bevestigd?
 • Hoe vindt veilig onderhoud en controle plaats van deze zonnepanelen op het dak?
 • Hoe creëer ik geen obstakels in de afschotlaag bij extreme regenval?
 • Hoe garandeer ik de dampdichtheid en luchtdichtheid van het dak?

  Dit is nog maar een greep uit de diverse elementen die een rol spelen omdat er altijd sprake is van maatwerk. Wilt u hier meer uitleg over? Laat u dan adviseren door één van onze collega’s.

 • Overig Blog/Nieuws

  gepubliceerd september 2018

  This site is registered on wpml.org as a development site.