Klimaat respiratiekamers

Terug

Klimaat respiratiekamers

Researchfaciliteit CARUS Wageningen

Op het terrein van Wageningen UR is de onderzoeksfaciliteit CARUS gevestigd. Hier verricht de Animal Sciences Group en onderdelen van Agrotechnologie en Voedingswetenschappen onderzoek naar de energiestofwisseling van dieren. Om de volledige energiebalans in beeld te brengen, meet en berekent het researchcentrum de voedsel- en zuurstofopname, kooldioxide- en methaan- en uitwerpselenproductie van dieren.

Respiratiemeting vereist een dure techniek. Wageningen UR wilde niet voor elk soort dier een aparte cel laten bouwen. Daarom liet zij een tender uitschrijven om een veilig te klimatiseren en diervriendelijke proefruimte op maat in te zetten. Een nieuw modulair concept voor klimaat respiratiekamers: zeer flexibel in afmetingen én tegelijkertijd toch luchtdicht. Roma Products bedacht het nieuwe luchtdichte concept met gebruik van kunststof panelen, voorzien van rubbers en vensters. Nijssen Koeling installeerde de technische apparatuur. 


klimaat respiratiekamers

Succesvolle innovatie - Luchtdicht én variabel

De respiratiecellen van CARUS hebben ca. 100 m³ inhoud, meerdere deuren en een zeer flexibel wandsysteem. De lekkage van een hele proefruimte is minder dan 0,05 x de inhoud van een proefruimte per uur bij een onder- en overdruk ten opzichte van de cel van 100 Pa. Dit project is een voorbeeld geweest hoe verdeelde kennis in en tussen bedrijven bijdraagt aan succesvolle innovatie.

In de Roma Info jaargang 21 nr. 2 is een interview opgenomen met Wageningen UR over de klimaat respiratiekamers.

Lees interview

This site is registered on wpml.org as a development site.