Farmarts Staphorst – veterinaire ruimten

Terug

Farmarts Staphorst – veterinaire ruimten

Sandwichbouwmethode toegepast voor hypermodern veterinair centrum in Life Science en Health sector

Op het industrieterrein De Esch III in Staphorst bouwde Roma isolatiesystemen mee aan het hypermodern veterinair centrum Farmarts Staphorst. De dierenartspraktijk bevindt zich in een bedrijfsverzamelgebouw en is ook ingericht voor groothandelsactiviteiten van medicijnen voor klanten uit de vee-, konijnen- en pluimveesector. Op de begane grond, in het veterinaire centrum, is de Roma-sandwichbouwmethode toegepast voor de realisatie van:

 • Wacht-, spreek-, behandel- en operatiekamers
 • Een ruimte met een digitaal röntgenapparaat
 • Een modern bacteriologisch en serologisch laboratorium
 • Een sectiezaal
 • Een apotheek.

 • High care hygiëne

  De voornaamste randvoorwaarden gingen verder dan de standaardeisen zoals bekend in de dierenartspraktijken. Een indeling met een strikte scheiding tussen de veterinaire- en overige ruimten. Tevens zijn, om contaminatie met bacteriën tussen de ruimten te voorkomen, behandelkamers op lichte over-/onderdruk gebracht. Hiervoor zijn, aan de onderkant van de Roma-draaideuren, sleeprubbers gemonteerd en op maat ingesteld. Essentiële deuren zijn automatisch bediend. Vlakke en gladde Roma-wanden zijn voorzien van een polyesterlak coating of p.v.c.-levensmiddelenfolie. Additioneel zijn alle wanden hierna ook nog gecoat met een speciale hightech coating om een bacteriologische reinheidsklasse te behalen die in de operatiekamers in de Life Science en Health sector vereist is. Alle elektrische aansluitingen zijn blind bevestigd en flush afgewerkt in de panelenwanden met maatwerkplaatjes voor de wandcontactdozen in de sandwichpanelen.

  isolatiewanden en bedrijfsdraaideuren Roma met stootlijsten

  Uitdagingen in Life Science & Health

  Technisch hoogstandje

  Installatie technisch is dit project ook een hoogstandje met gescheiden luchtafzuiging met warmteterugwinning, luchtbehandelingkasten en koelapparatuur om kruisbestuiving te voorkomen. Elke ruimte heeft een eigen bijbehorende temperatuur d.m.v. verwarming en koeling, waarbij de technische ruimte een voorbeeld is voor de huidige stand van zaken in de techniek. De ca. 500 doorvoeringen van leidingen boven de plafonds dienden allen luchtdicht afgewerkt te worden.

  Jan Daggenvoorde, architect BNA uit Schalkhaar was verantwoordelijk voor het ontwerp, begeleiding en directievoering van dit Life Science en Health project.

  In het gebouw zijn meerdere veterinaire en gekoelde opslagruimten. Toepassing van sandwichpanelen lag misschien voor de hand? Hoewel bij de meeste dierenartspraktijken toch nog traditionele bouw wordt toegepast?

  Jan Daggenvoorde: “Isolatiepanelen waren onmiddellijk in beeld om de bekende naadloze oplossingen met de juiste afwerkingen. Traditionele bouw was geen optie omdat de afwerking in deze gevallen te wensen overlaat. De droge inbouw-/afbouwmethode is een uitstekend systeem. Op detailniveau is het millimeterwerk”.

  Product: Roma-isolatiepaneel P

  Welke uitdagingen bent u aangegaan bij de toepassing van de sandwichbouwmethode voor realisatie van het bouwplan?

  Jan Daggenvoorde: “Alle leidingen en dozen dienden van te voren bekeken en geboord te worden want opbouwleidingen waren niet aan de orde. De voorbereiding vroeg ruimschoots de tijd en leverde tijdens de uitvoering zijn voordelen op. De bouwkundig aannemer, installateur en Roma dienden iedere dag af te stemmen in volgorde van montage”.

  Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die van pas komen bij de samenwerking met een panelenbouwer in een project zoals Farmarts Staphorst? En hoe heeft Roma isolatiesystemen hierin gepresteerd?

  Jan Daggenvoorde: “Vaardigheden welke absoluut noodzakelijk zijn binnen dit soort van projecten is permanente communicatie/afstemming en inzichtelijk maken dat het een hoogwaardige onderneming betreft”.

  Komt het eindresultaat overeen met dat wat u er van had verwacht?

  Jan Daggenvoorde: “Het eindresultaat mag gezien worden en voldoet royaal aan de gestelde eisen, kortom in voorkomende soortgelijke projecten worden opnieuw deze kwaliteiten toegepast. Desondanks blijft de controle op en bewaking van de uitvoering noodzakelijk”.

  Wilt u meer weten over dit project?
  Neem dan contact op met Robert Veerdig, uw bouwkundig verkoopadviseur in rayon Noord en Oost Nederland
  tel.: +31(0)6-22 51 62 52 of e-mail: r.veerdig@romaned.nl

  Naar Projecten overzicht

  This site is registered on wpml.org as a development site.