Onderzoeksfaciliteit WUR in Wageningen

Terug

Onderzoeksfaciliteit WUR in Wageningen

In opdracht van Bouwbedrijf Peter Peters B.V. heeft Roma Projects onlangs een ATP-testruimte voor Wageningen University & Research gebouwd. In deze klimaatkamer kunnen transportbedrijven het conditioneringsvermogen van opleggers en busjes laten testen zodat de kwaliteit van de te vervoeren producten onder diverse condities geborgd blijft.

ATP-testruimte Phenomea WUR Wageningen BTWA.0214.2635_LR

Onderzoeksfaciliteit voor naoogsttechnologie en robotica

De ATP-testruimte is een uitbreiding van de onderzoeksfaciliteit voor naoogsttechnologie en robotica waar WUR al meer dan 80 jaar onderzoek doet naar de houdbaarheid van versproducten en de mogelijkheden voor robots binnen de agrifood sector. Daarnaast biedt WUR hun partners de gelegenheid workshops, trainingen en bijeenkomsten te volgen of zelf te organiseren.

ATP-testruimte voor geconditioneerd transport

De ATP-regelgeving (Accord Transport Perishables) geldt voor internationaal vervoer van diepgevroren, gekoelde en verwarmde producten. In de unieke ATP-testruimte meet WUR de prestaties van flexibele en energiebesparende koeltransporten over een temperatuurbereik van -20 °C tot + 50 °C. Onderzoekers meten isolatiewaarde, koelvermogen en energiegebruik maar doen ook kwalificatiemetingen waarmee garanties worden afgegeven over het temperatuurverloop en de temperatuurverdeling in de lading.

Klimaatkamer opgebouwd als vriescel met grote schuifdeur

Deze klimaatkamer (ATP-testruimte) heeft een vloeroppervlak van bijna 100 vierkante meter en is 4,5 meter hoog. Het is door Roma Projects gebouwd als een vriescel met wanden in een verdiepte opstelling, vloerisolatie en in beton gestorte dorpels ter plekke van de deuren bij de openingen van de klimaatkamer.

De maar liefst 5,5 x 5,6 meter grote koel- en vries schuifdeur (zie gevelfoto) die toegang geeft naar de ATP- testruimte, zorgt voor een fraai vooraanzicht van de vernieuwde faciliteit en is tekenend voor het onderzoek naar bewaring van versproducten wat in het gebouw plaatsvindt.

Projectleider Patrick Spanjaard van Bouwbedrijf Peter Peters was kort en bondig over de prestaties van Roma isolatiesystemen in dit project: “Een prettige samenwerking met korte lijnen en een mooi eindresultaat.”

Naar Projecten overzicht

This site is registered on wpml.org as a development site.